Waarom duurzame panden vaak slecht indoor mobiel bereik hebben

Goede indoor mobiele dekking is cruciaal voor een optimale mobiele communicatie-ervaring. Het zorgt ervoor dat telefoongesprekken niet worden afgebroken, sms-berichten worden afgeleverd en internettoegang soepel verloopt, ook als je je binnen een gebouw bevindt.

Toch kan het voorkomen dat er in een gebouw geen goede mobiele dekking is. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Duurzame materialen
  Duurzame gebouwen maken vaak gebruik van materialen zoals isolatie, metaal of speciale coatings die de energie-efficiëntie verbeteren, denk bijvoorbeeld aan HR++ / HR+++ glas. Deze materialen kunnen echter de mobiele signalen verzwakken of blokkeren, waardoor het bereik binnen het gebouw wordt beïnvloed.
 • Thermische schil
  Een thermische schil bestaat uit verschillende lagen van onder andere beton, staal, glas of isolatieschuim. Hierdoor ontstaat als het ware een ‘Kooi van Faraday’. Hierdoor kan de indoor mobiele dekking wegvallen.
 • Hoge gebouwen
  Vanaf ongeveer 30 meter hoogte kan er sprake zijn van interferentie tussen radiosignalen. Een mobiel device ontvangt op die hoogte signalen van meerdere zendmasten tegelijk. De ontvangen signalen gaan elkaar dan in de weg zitten. Dit kan leiden tot hakkelende gesprekken en verbroken verbindingen.
Wat te doen bij slechte mobiele dekking in een gebouw?
 • Heeft u te maken met slechte indoor mobiele dekking, dan kunt u door middel van een quickscan snel inzicht krijgen in de status van het indoor mobiele netwerk in uw pand. BinnenBereik kan deze meting voor u uitvoeren en meet daarbij het bereik van alle telecomproviders, voor alle technologieën (2G, 3G, 4G en 5G).
 • Bent u betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw pand of de renovatie ervan? In dit geval is het het meest efficiënt en kosteneffectief om Indoor Mobiele Dekking op te nemen in het Programma van Eisen (PvE), en de installatie tijdens de bouw en/of renovatie te realiseren. Meer hierover leest u in de blog ‘7 redenen om Inpandige Mobiele Dekking op te nemen in het Programma van Eisen’.
Hoe kan mobiele dekking in een pand gegarandeerd worden

Om ervan verzekerd te zijn dat gebruikers altijd mobiel bereik hebben, kan een pand worden voorzien van een indoor mobiel netwerk door middel van een Distributed Antenna System (DAS).

Het indoor mobiele netwerk van BinnenBereik is een multi-operator netwerk. Een multi-operator indoor mobiel netwerk zorgt er voor dat alle gebruikers, dus ook bezoekers, gegarandeerd zijn van goed bereik binnen het pand. Ongeacht of ze nu KPN, Odido of VodafoneZiggo als provider hebben.

Meer weten?

Met goede indoor mobiele dekking voorkomt u niet alleen productiviteitsverlies, maar ook onveilige situaties. Zonder goed mobiel bereik is het namelijk vaak niet mogelijk om 112 te bellen!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van indoor mobiele netwerken of een geheel vrijblijvend adviesgesprek over de specifieke toepassingen in uw gebouw? Neem dan contact met ons op!

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.