Voor aannemers en installateurs

In deze guide over mobiel bereik voor aannemers en installateurs, vindt u de eerste antwoorden om slecht mobiel bereik binnen pandente voorkomen. Als aannemer of installateur wilt u goed in de markt liggen bij uw opdrachtgever. Servicegerichtheid en kennis staan daarbij voorop. In de praktijk doen ontwikkelaars en vastgoedpartijen vaak bij meerdere aannemers een offerteaanvraag. Door uw opdrachtgever te adviseren over nut en noodzaak van een indoor mobiel netwerk en dit mee te nemen in uw offerte, onderscheidt u zich van uw concurrent.

Doordat BinnenBereik indoor netwerken aanbiedt as-a- service, dat wil zeggen via een leasemodel, kunt u uw diensten aan de ontwikkelaar aanbieden tegen een betere prijs. Hierdoor neemt voor u de kans op het binnenhalen van het project toe. De kosten voor indoor mobiele dekking worden immers verwerkt in de servicekosten en maken zo geen onderdeel uit van het bouwbudget.

Hoe werkt een DAS?

Het probleem van slecht mobiel bereik binnen hoge of goed geïsoleerde gebouwen kan worden opgelost door het installeren van een indoor mobiel netwerk. We spreken ook wel over een Distributed Antenna System (DAS). Kleine antennes, of beter gezegd access points, worden in het plafond geinstalleerd en hebben via glasvezel een rechtstreekse verbinding met de netwerken van de ingekoppelde telecomproviders, via centrale appratuur elders in het gebouw. Het mobiele signaal hoeft niet meer van buiten te komen. BinnenBereik gebruikt een DAS om mobiele connectiviteit op basis van 2G, 3G, 4G en 5G via alle de Nederlandse telecomproviders mogelijk te maken.

Waarom is het mobiel bereik in een kantoorgebouw zo drastisch minder dan buiten?

Als mobiel bereik in een kantoorgebouw tegenvalt zijn daarvoor vaak twee oorzaken te benoemen, namelijk:

1. Goed geïsoleerd kantoor
Met ingang van 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw over minimaal energielabel C beschikken. Heeft een gebouw op dat moment niet een Energie-Index van 1,3 of beter, dan mag het niet als kantoor worden gebruikt. Om aan deze eisen te voldoen, zullen gebouweigenaren daarom vaak kiezen voor minimaal dubbel (HR++) glas. De hinder van slecht mobiel bereik komt vooral voor bij kantoorgebouwen die na 2010 zijn gebouwd. Vanaf die tijd wordt er standaard dubbel (HR++) glas geïnstalleerd, dat is voorzien van een coatinglaag om de warmte binnen en de kou buiten te houden. Dit type glas is goed voor het besparen van energie, maar slecht voor de radiosignalen afkomstig van een zendmast. Van die radiosignalen gaat slechts een duizendste deel door het dubbel (HR++) glas. De rest van het signaal wordt door de coating op het raam weerkaatst en kan het gebouw niet in. Het resultaat is een slecht mobiel bereik binnen deze kantoorgebouwen.

2. Hoogte van het kantoor
Een andere oorzaak van slecht mobiel bereik kan de hoogte van het kantoor zijn. Vanaf ongeveer 30 meter hoogte is er vaker interferentie tussen radiosignalen. Een mobiel toestel ontvangt op die hoogte signalen van meerdere zendmasten tegelijk. De ontvangen signalen gaan elkaar dan in de weg zitten. Dit kan leiden tot hakkelende gesprekken en verbroken verbindingen. De gebruiker ziet dan mogelijk nog wel meerdere ‘streepjes’ dekking op zijn mobiel. Echter, de kwaliteit van de mobiele verbinding zal als slecht worden ervaren. Gemakshalve kan worden gezegd dat kantoorgebouwen vanaf de 10e verdieping last hebben van dit effect.

Wat is er nodig voor een volledige 5G ervaring in een gebouw?

Aangezien zowel nieuwe als oude gebouwen nog meer zullen verduurzamen zal het bereik ook vaker tegenvallen. Om goed bereik te hebben binnen het gebouw zal er moeten worden gezocht naar een structurele en passende oplossing. Inzicht krijgen in hoe goed (of slecht) het mobiel bereik is binnen een pand, is een belangrijke stap. Met het alsmaar toenemende gebruik van mobiele netwerken is het met oog op de toekomst verstandig om het gebouw te voorzien van een indoor mobiel netwerk. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan met BinnenBereik om de behoeften en mogelijkheden te bespreken.

Wat is de rol van BinnenBereik?

BinnenBereik biedt indoor mobiele dekking as-a-service. Na het afsluiten van een meerjarig contract, zorgt BinnenBereik voor de volledige aanleg van het netwerk in het pand. We regelen de volledige installatie. We stemmen alles af met de telecomproviders, de installateurs, leveranciers en de beheerder van het indoor mobiele netwerk. Ook na de oplevering blijft BinnenBereik verantwoordelijk voor de werking, het onderhoud en service. BinnenBereik fungeert gedurende de leaseperiode als single point of contact.

Op het internet zijn GSM-versterkers te koop waarmee ik de radiosignalen van een zendmast kan versterken. Als ik kies voor zo’n GSM-versterker, heb ik de oplossing van BinnenBereik toch niet nodig?

GSM-versterkers zijn illegale apparaten. Ze maken gebruik van de frequentiebanden van de telecomproviders. Pas na uitdrukkelijke toestemming van de telecomproviders is het mogelijk om ook op deze frequentiebanden te zenden. Maakt u gebruik van een GSM-versterker uit een webshop, dan heeft u deze toestemming niet. Als het Agentschap Telecom uw organisatie betrapt op het gebruik van een illegale GSM-versterker, dan volgt een boete van € 1.000.

Waar moet u rekening mee houden in de planning?

U moet op tijd beginnen om mobiel bereik binnen in het gebouw te realiseren. De volledige aanleg van een indoor mobiel netwerk heeft een gemiddelde doorlooptijd van 5 tot 6 maanden. 

Maar wat is het ideale moment om het proces zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen? Weet dat wanneer de plafonds nog ‘open’ zijn, het installeren van de bekabeling gemakkelijker en dus sneller verloopt. 

Kosten

De eenmalige aanschaf van een indoor mobiel netwerk is een kostbare investering en kan – afhankelijk per project – enkele tonnen tot meer dan een miljoen Euro kosten. Door het systeem in één keer te kopen, blijft er minder geld over in het volledige bouwbudget.

Met het as-a-service model van BinnenBereik bespaart u kosten in het bouwbudget, en genieten huurders van de voordelen van optimaal mobiel bereik in hun gebouw.

Ook hoeft u zich geen zorgen te maken over de aanleg van een indoor mobiel netwerk. BinnenBereik levert het volledige systeem turn-key op, inclusief actieve apparatuur, project management, installatie én inkoppeling van de telecomproviders.

Meer weten?

Bent u nieuwsgierig hoe een indoor mobiel netwerk u verder helpt? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met BinnenBereik. Onze experts staan u graag te woord.

* Dit veld is verplicht

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.