Toekomstige gebouwen: anticiperen op veranderende behoeften van gebruikers

In de afgelopen decennia is er enorme vooruitgang geboekt op het gebied van architectuur en stedenbouw. Van indrukwekkende wolkenkrabbers tot innovatieve groene gebouwen, de manier waarop we gebouwen ontwerpen is voortdurend aan het evolueren. Maar wat staat ons te wachten in de toekomst?

Trends & Ontwikkelingen

Met de opkomst van slimme technologieën, duurzaamheid en een groeiende behoefte aan innovatieve oplossingen, worden gebouwen steeds meer dan alleen maar een fysieke ruimte.

 • Een belangrijke trend is het gebruik van slimme technologieën om de efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid te verbeteren. Gebouwen worden steeds meer uitgerust met geavanceerde sensor- en communicatiesystemen waardoor ze kunnen reageren op de behoeften van de gebruikers en hun omgeving. Denk aan slimme verlichtingssystemen die automatisch aanpassen aan natuurlijk daglicht, of verwarmingssystemen die zich aanpassen aan de aanwezigheid van mensen.
 • Ook duurzaamheid speelt een cruciale rol bij toekomstige gebouwen. Met een groeiend bewustzijn van de impact van gebouwen op het milieu, zien we steeds meer focus op energie-efficiëntie en gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Isolerende materialen, HR++ glas, groene daken en recycling van regenwater zijn slechts enkele van de vele duurzame oplossingen die we kunnen verwachten in de gebouwen van de toekomst.
 • Daarnaast zullen toekomstige gebouwen zich steeds vaker richten op het creëren van meer innovatieve en flexibele ruimtes. Met veranderende behoeften van gebruikers, zoals thuiswerken en de opkomst van de deeleconomie, zullen gebouwen moeten worden aangepast aan het modernere leven. Denk aan multifunctionele ruimtes die kunnen worden aangepast aan verschillende activiteiten of modulaire gebouwen die gemakkelijk kunnen worden uitgebreid of aangepast aan veranderende behoeften.
Indoor mobiele dekking

Met slimme technologieën, duurzaamheid en innovatieve ontwerpen zullen gebouwen een nieuw tijdperk van efficiëntie, comfort en duurzaamheid ingaan. Goede indoor mobiele dekking essentieel om aan de behoeften van gebruikers te voldoen:

 • Toenemend gebruik van mobiele apparaten
  Mobiele telefoons en andere mobiele devices worden steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Mensen zijn afhankelijk van deze apparaten voor communicatie, zakelijke transacties, toegang tot informatie, enzovoort. Een goede mobiele dekking zorgt ervoor dat mensen ononderbroken toegang hebben tot mobiele services binnen het gebouw.
 • Productiviteit verhogen
  Veel bedrijven vertrouwen op draadloze communicatie om hun activiteiten uit te voeren. Als werknemers geen goede mobiele dekking hebben, kunnen ze niet efficiënt communiceren met klanten, partners of collega’s. Dit kan de productiviteit negatief beïnvloeden en de efficiëntie van de bedrijfsvoering verminderen.
 • Gebruik van mobiele datadiensten
  Naast traditionele spraakoproepen maken veel mensen ook gebruik van mobiele datadiensten in gebouwen, zoals internettoegang, berichtendiensten en streaming van media. Een goede mobiele dekking zorgt ervoor dat deze diensten zonder onderbrekingen kunnen worden gebruikt, waardoor de gebruikerservaring wordt verbeterd.
 • Noodcommunicatie
  In noodsituaties is het van cruciaal belang dat mensen snel en betrouwbaar kunnen communiceren. Een goede mobiele dekking in gebouwen houdt in dat hulpdiensten en mensen in gevaar snel met elkaar kunnen communiceren, waardoor levens kunnen worden gered.
 • Toekomstbestendigheid
  Mobiele technologieën (WiFi, 4G/5G, Private LTE) evolueren voortdurend om hogere snelheden en capaciteit mogelijk te maken. Door gebouwen te voorzien van goede indoor mobiele dekking kunnen ze gemakkelijker worden aangepast aan toekomstige technologische ontwikkelingen, waardoor ze langer bruikbaar blijven.
Wat te doen bij slechte mobiele dekking in een gebouw?
 • Heeft u te maken met slechte indoor mobiele dekking, dan kunt u door middel van een quickscan snel inzicht krijgen in de status van het indoor mobiele netwerk in uw pand. BinnenBereik kan deze meting voor u uitvoeren en meet daarbij het bereik van alle telecomproviders, voor alle technologieën (2G, 3G, 4G en 5G).
 • Bent u betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw pand of de renovatie ervan? In dit geval is het het meest efficiënt en kosteneffectief om Indoor Mobiele Dekking op te nemen in het Programma van Eisen (PvE), en de installatie tijdens de bouw en/of renovatie te realiseren. Meer hierover leest u in de blog ‘7 redenen om Inpandige Mobiele Dekking op te nemen in het Programma van Eisen’.
Hoe kan mobiele dekking in een pand gegarandeerd worden

Om ervan verzekerd te zijn dat gebruikers altijd mobiel bereik hebben, kan een pand worden voorzien van een indoor mobiel netwerk door middel van een Distributed Antenna System (DAS).

Het indoor mobiele netwerk van BinnenBereik is een multi-operator netwerk. Een multi-operator indoor mobiel netwerk zorgt er voor dat alle gebruikers, dus ook bezoekers, gegarandeerd zijn van goed bereik binnen het pand. Ongeacht of ze nu KPN, Odido of VodafoneZiggo als provider hebben.

Meer weten?

Met goede indoor mobiele dekking voorkomt u niet alleen productiviteitsverlies, maar ook onveilige situaties. Zonder goed mobiel bereik is het namelijk vaak niet mogelijk om 112 te bellen!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van indoor mobiele netwerken of een geheel vrijblijvend adviesgesprek over de specifieke toepassingen in uw gebouw? Neem dan contact met ons op!

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.