Voor aannemers en installateurs

Om u als aannemer of installateur goed te informeren over de mogelijkheid om mobiel bereik binnen gebouwen mogelijk te maken, op basis van alle mobiele operators en in ieder goed geïsoleerd en verduurzaamd (nieuwbouw) pand, zijn onderstaande aanbevelingen waardevol.

Waarom? Mobiel bereik binnen deze panden is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. De gebruiker verwacht dit echter wel, net als water, licht en een comfortabele temperatuur. Daarom is het goed te weten dat er oplossingen zijn die indoor mobiele dekking faciliteren. Door direct bij aanvang van nieuwbouw- of renovatieprojecten ook te spreken over de mogelijke impact van de hoge mate van isolatie en het daarmee beperkte mobiele bereik, wordt dit advies veelal ter harte genomen en wordt dit onderdeel van de offerteaanvraag.

Door op deze manier klantgericht mee te denken in de mogelijke risico’s als gebruik van mobiele apparaten straks niet vanzelfsprekend is, kunt u zich onderscheiden in de markt en ook in dit geval als een one-stop-shop het gemak voor de opdrachtgever vergroten.

Het realiseren van indoor mobiele dekking heeft impact op verschillende onderdelen. Een technische ruimte moet hierop zijn voorbereid, er dient bekabeling door het pand te worden aangebracht en er dient afstemming te zijn met de mobiele providers. Al deze zaken neemt BinnenBereik uit handen. Daarnaast wordt de investering verspreid over een periode van 10 of 15 jaar. Daarmee kunnen de kosten bijvoorbeeld uit het bouwbudget worden gehouden en worden verrekend in de servicekosten die per jaar worden afgerekend. Dit kan tot interessante besparingen leiden voor uw opdrachtgever en het vergroot uw kans tot het verwerven van de totale opdracht.

Hoe werkt een DAS?

Het probleem van slecht mobiel bereik binnen goed geïsoleerde, maar vooral ook hoge gebouwen, kan worden opgelost door het installeren van een Distributed Antenna System (DAS). Hiervoor zijn verschillende architecturen mogelijk, afhankelijk van het type gebouw, het aantal gebruikers en de gebieden waarvoor mobiele dekking noodzakelijk is.

Een DAS wordt nagenoeg onzichtbaar geïnstalleerd met behulp van vlakke antennes in plafondplaten. De mobiele netwerk operators plaatsen hun apparatuur in een centrale ruimte en deze worden rechtstreeks verbonden met eigen glasvezel kabels. Daarmee wordt een indoor mobiel netwerk opgebouwd, waarbij mobiele gebruikers automatisch switchen bij het binnenkomen of verlaten van het pand op het netwerk buiten. 

Zowel 4G als 5G wordt ondersteund en iedere gebruiker maakt dus gebruik van een goede en veilige verbinding, zonder op een ander netwerk te moeten inloggen. Het systeem is geschikt voor een groot aantal gelijktijdige gebruikers en heel belangrijk is dat hierdoor ook 112 hulpdiensten kunnen worden gebeld.

Waarom is het mobiel bereik in nieuwe en duurzame gebouwen zo drastisch minder dan buiten?

Als mobiel bereik in een gebouw tegenvalt wordt dat vaak door de volgende zaken veroorzaakt:

1. Eisen aan isolatie
Gebouw worden steeds beter en duurzamer geïsoleerd. Dit wordt niet alleen gedreven door de hoge prijzen voor energie om gebouwen te verwarmen of te koelen, maar ook door de eisen vanuit de overheid ten aanzien van energie labels. Zo moeten kantoorgebouwen sinds 2023 echt goed geïsoleerd zijn en daarmee wordt de verduurzaming van bestaande gebouwen versneld doorgevoerd. Er is vaak niet eerder rekening mee gehouden dat het isoleren van panden ook nadelen kan hebben. Dat wordt steeds vaker duidelijk bij mobiele communicatie: mobiel gebruik binnen panden wordt lastiger of zelfs onmogelijk.

Nieuwbouwpanden, zowel kantoren, als woningen, maar ook theaters, ziekenhuizen, distributiehallen en winkelcentra worden direct voorzien van de beste isolerende materialen en daarmee komt het probleem van slecht mobiel bereik direct naar voren. Hoogrendements glas, stalen wanden, dikke massieve materialen zoals kalkzandsteen en beton houden de mobiele signalen tegen.

Het komt nogal eens voor bij nieuwbouw of verbouw, dat zodra het glas wordt geplaatst, het mobiele signaal binnen direct wegvalt. Als pas dan wordt nagedacht over een oplossing voor indoor mobiele dekking kan veel tijd verloren gaan en kunnen er mogelijk onverwacht aanpassingen aan apparatuur ruimtes nodig zijn. Het is redelijk voorspelbaar waar een dergelijke oplossing noodzakelijk is als er gebruik gemaakt moet kunnen worden van bellen, internetten of bijvoorbeeld betalen met een mobiel toestel.

2. Reflectie
Het hoogrendements glas is voorzien van een speciale coating. Deze houdt de warmte en kou tegen, precies waarvoor het bedoeld is. Echter reflecteren mobiele signalen op deze coating en komen daardoor het gebouw niet binnen.

Er zijn partijen die beweren dat zij deze coating onzichtbaar kunnen perforeren, waardoor de signalen binnen kunnen komen. Als dit wordt gedaan, dan verliest het glas haar hoge rendement waarde en daarmee wordt het energielabel niets meer waard. Een oplossing die uiteindelijk een heel naar gevolg kan hebben.

Metalen (geïsoleerde) wanden hebben dezelfde eigenschap dat zij mobiele signalen reflecteren. Het is een relatief voordelige manier om grote gebouwen (veelal distributiecentra, productiebedrijven en winkelcentra) te bouwen met een goede isolatie. Het nadeel is dat het geen mobiele signalen doorlaat. 

3. Hoogte van een gebouw
Een andere oorzaak van slecht mobiel bereik kan de hoogte van het gebouw zijn. Vanaf ongeveer 30 meter hoogte is er vaker interferentie tussen radiosignalen. Een mobiel toestel ontvangt op die hoogte signalen van meerdere zendmasten tegelijk. De ontvangen signalen gaan elkaar dan in de weg zitten. Dit kan leiden tot hakkelende gesprekken en verbroken verbindingen. De gebruiker ziet dan mogelijk nog wel meerdere ‘streepjes’ dekking op zijn mobiel. Echter, de kwaliteit van de mobiele verbinding zal als slecht worden ervaren. Gemakshalve kan worden gezegd dat gebouwen vanaf de 10e verdieping last hebben van dit effect. Steeds meer woningen, hotels en kantoorgebouwen worden hoog gebouwd. Het is goed te begrijpen dat mobiel gebruik, ook in woningen, een vereiste is van de bewoners.

Wat is er nodig voor een volledige 5G ervaring in een gebouw?

Aangezien zowel nieuwe als oude gebouwen nog meer zullen verduurzamen zal het bereik ook vaker tegenvallen. Om goed bereik te hebben binnen het gebouw zal er moeten worden gezocht naar een structurele en passende oplossing. Inzicht krijgen in hoe goed (of slecht) het mobiel bereik is binnen een pand, is een belangrijke stap.

Met het alsmaar toenemende gebruik van mobiele netwerken is het met het oog op de toekomst verstandig om het gebouw te voorzien van een indoor mobiel netwerk. Met de komst van 5G wordt ook het mobiele signaal buiten minder krachtig. Dit heeft met het hogere spectrum te maken waarin 5G mogelijk wordt. Het binnendringen van 5G signaal wordt nog lastiger ten opzichte van 4G (zoals dat nu nog is) en daarmee wordt dit onderwerp nog actueler.

Wat is de rol van BinnenBereik?

BinnenBereik biedt indoor mobiele dekking as-a-service. Op basis van een langdurige overeenkomst van 10 of 15 jaar, zorgt BinnenBereik voor de volledige aanleg van het netwerk in het pand. We regelen de volledige installatie. We stemmen alles af met alle betrokken partijen, waaronder de telecomproviders, leveranciers van de apparatuur en de gebouweigenaar. Ook na de oplevering blijft BinnenBereik verantwoordelijk voor de werking, het onderhoud en de service. BinnenBereik fungeert gedurende de gehele periode als single point of contact.

Op het internet zijn GSM-versterkers te koop waarmee ik de radiosignalen van een zendmast kan versterken. Is dit een geschikte oplossing?

Een GSM-versterker is niet toegestaan in Nederland. Ze maken gebruik van de frequentiebanden van de telecomproviders. Pas na uitdrukkelijke toestemming van de telecomproviders is het mogelijk om ook op deze frequentiebanden te zenden. Maakt u gebruik van een GSM-versterker uit een webshop, dan heeft u en krijgt u deze toestemming niet. Als het RDI deze apparatuur bij u aantreft bent u in overtreding (economisch delict) en volgt een forse boete en wordt de apparatuur in beslag genomen.

Waar moet u rekening mee houden in de planning?

Ons dringende advies is om tijdig te beginnen wanneer u mobiel bereik binnen in het gebouw wilt realiseren. We starten met een technisch design gebaseerd op bestaande kabelwegen en de gebouwindeling. Van daaruit kunnen we een installatie ontwerpen. Met speciale software kan een simulatie worden verkregen over de signaalsterkte, waardoor meer detail kan worden bepaald over het aantal actieve componenten, bekabeling en antennes.

Het aanbrengen van de bekabeling dient bij voorkeur te gebeuren als men er gemakkelijk bij kan, bijvoorbeeld wanneer ook de elektra- en databekabeling wordt aangelegd en de plafonds nog open zijn. Hierdoor wordt het een stuk efficiënter en neemt het risico op eventuele beschadiging van plafonds af.

Het is praktisch als in een vroeg stadium het inrichten van de centrale ruimte voor de operator apparatuur en de centrale DAS apparatuur kan worden bepaald. Als het aantal m2 beperkt is kan vooraf worden nagedacht om de ruimte te vergroten of de apparatuur te verdelen over verschillende (geschikte) plekken. Er is altijd een oplossing, maar er dient ook rekening te worden gehouden met het koppelen van verschillende technische ruimtes.

De mobiele netwerk operators zullen deels hun apparatuur zelf installeren en inkoppelen en daarvoor eigen glasvezel bekabeling het pand inbrengen. Deze coördinatie wordt door BinnenBereik verzorgd, maar is per situatie verschillend in doorlooptijd. Dit is een belangrijk punt om vroegtijdig op te starten.

Kosten

Indoor mobiele dekking wordt verkregen door de installatie van verschillende actieve componenten, het aanleggen van een antenne netwerk of door actieve access points. De mobiele netwerk operators installeren eigen radio apparatuur op de klantlocatie en verbinden dit met hun eigen netwerk.

Door alle componenten turn-key aan te bieden voor een vast bedrag per jaar wordt de totale investering verspreid over een langere periode en garandeert BinnenBereik mobiele dekking gedurende de totale looptijd.

Het voordeel is dat de investering niet drukt op het bouwbudget en dat de gebouweigenaar of gebruiker deze kosten kan opnemen in de servicekosten, zonder vooraf te moeten investeren en van verschillende partijen facturen ontvangt. BinnenBereik vat alles in één bedrag.

Het is zelfs mogelijk ook andere mobiele communicatieoplossingen in deze zelfde constructie op te nemen, bijvoorbeeld portofonie en een uitbreiding naar een private oplossing.

Meer weten?

Bent u nieuwsgierig hoe een indoor mobiele oplossing u verder helpt en hoe wij open staan voor een samenwerking daarin? 

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met BinnenBereik. Onze experts staan u graag te woord.

* Dit veld is verplicht

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.