Het woningtekort in Nederland moet volgens de overheid voor 2030 zijn teruggedrongen. Maar kan dat doel, mede door stikstofcrisis, wel worden gehaald? Nu er haast geboden is, is het de vraag of er wel voldoende aandacht is voor indoor mobiele dekking als nutsvoorziening in hoge woontorens.
Nederland heeft te maken met een woningtekort. Het huidige kabinet kondigde eerder aan dat tot 2030 1 miljoen woningen moeten worden gerealiseerd.
Woningtekort blijft na 2030 aanhouden
Het woningtekort bedraagt op dit moment 5 procent van het totaal aantal woningen. Volgens onderzoeksbureau Atlas Research, dat onderzoek deed naar het woningtekort in gemeenten, hebben we nu een tekort van 390.000 woningen. De overheid wil het tekort terugbrengen naar 2 procent en het aantal woningen dat per jaar wordt gebouwd verhogen van 70 duizend naar 100.000 per jaar. “Maar zelfs in dat versnelde bouwtempo is de woningbouwopgave niet voor 2030 gerealiseerd. Als de bouwimpuls bovenop het huidige bouwtempo slechts voor de helft wordt waargemaakt, duurt het zelfs tot 2035 voordat het woningtekort op het beleidsmatige acceptabele niveau komt.”
Mobiele signaal wordt binnen verstoord
Er moet dus in een flink tempo woningen worden gerealiseerd. Daarom zoeken gemeenten naar ruimte, gaan projectontwikkelaars snel aan de slag en worden contracten met aannemers en installateurs snel gesloten. Maar zien we in die snelheid dan belangrijke functionaliteiten niet over het hoofd?
Het antwoord is helaas ja. Gas, water en elektra worden altijd meegenomen in de bouwplannen maar hoe zit het met indoor mobiele dekking? Vanwege de schaarste aan ruimte in de Randstad worden veel hoge woontorens gebouwd. In de praktijk blijkt dat boven de 8ste verdieping het mobiele signaal mobiele signaal ernstig wordt verstoord. Hierdoor kunnen mensen binnen niet bellen, wat voor veel frustratie zorgt. Het is binnenkort verplicht dat noodnummer 112 overal, dus ook binnen in gebouwen, gebeld kan worden. Als het indoor mobiele bereik binnen tekortschiet, wordt hier niet aan voldaan.
Géén eenmalig grote investering: Indoor mobiele dekking as-a-service
Een oplossing is daarom optimale indoor mobiele dekking via een indoor mobiel netwerk. Helaas kosten deze netwerken, afhankelijk per project, soms enkele tonnen en nemen daardoor veel ruimte in beslag binnen het bouwbudget.
BinnenBereik biedt daarom indoor mobiele dekking as-a-service aan. Hierdoor hoeft u geen eenmalige grote investering te doen, maar worden de kosten voor aanleg én onderhoud van het indoor mobiele netwerk verspreid over een periode van tien jaar. Ook regelen wij voor u de inkoppeling met de telecomproviders en het beheer van het indoor mobiel netwerk.
Meer weten?
Bent u benieuwd naar hoe BinnenBereik met haar indoor mobiele dekking as-a-service uw gebouw naar een hoger niveau brengt? Neem dan snel contact met ons op of download onze whitepaper waarin we nog meer in detail vertellen hoe u een smart building realiseert.