Veilige en betrouwbare indoor mobiele dekking in duurzame distributiecentra

Innovatief, duurzaam en efficiënt. De eisen die tegenwoordig gesteld worden aan nieuwe warehouses en distributiecentra zijn enorm hoog. Milieubewustzijn en energiezuinigheid staan hierbij vaak voorop.

Tal van duurzaamheidsmaatregelen bij de bouw of renovatie van een pand (waaronder een thermische schil van het gebouw) verlagen de impact op de natuur en resulteren tevens in een kostenbesparing.

Duurzaam distributiecentrum, slechte mobiele dekking

De materialen die gebruikt worden voor een goede thermische schil, zoals HR++ glas en metaal, hebben als keerzijde dat deze (nog) minder goed doorlaatbaar zijn voor mobiele signalen. Met de komst van 4G/5G en de toename in dataverbruik, wordt indoor mobiele dekking in warehouses en distributiecentra echter steeds belangrijker. De oplossing hiervoor is een veilig en betrouwbaar indoor mobiel netwerk.

Waarom veilige en betrouwbare indoor mobiele dekking in warehouses en distributiecentra noodzakelijk is
 1. Continuïteit van geautomatiseerde processen beter gewaarborgd met 4G/5G dan via WiFi.

  Niet alleen om kosten te besparen, maar ook vanwege de krappe arbeidsmarkt, neemt de digitalisering in warehouses en distributiecentra een enorme vlucht. Denk aan het gebruik van robotcellen die rolcontainers opstapelen, volautomatische systemen die pallets naar opslaglocaties verplaatsen, slimme pickstations, etc. Al deze systemen zijn vaak via het WiFi netwerk aangesloten op de interne IT omgeving. De performance van WiFi netwerken is echter erg onvoorspelbaar, waardoor verstoringen in het logistieke proces optreden, met soms zelfs downtime van de systemen tot gevolg. Door gebruik te maken van een 4G/5G netwerk wordt dit voorkomen.

 2. Slimme logistiek

  In veel gevallen wordt voor slimme logistieke processen tevens gebruik gemaakt van sensoren. Ook deze informatie kan veiliger en betrouwbaarder ontsloten worden via het 4G/5G netwerk dan via WiFi. Bij kritische processen, waarbij een (zeer) korte reactietijd nodig is, is naast multi-operator netwerkdekking, het toepassen van een private 5G netwerk een goede aanvulling.

 3. Betere onderlinge communicatie

  Bellen via een mobiel netwerk is betrouwbaarder dan bellen over WiFi. Het WiFi netwerk is met name geschikt voor statische apparatuur zoals laptops, die je zonder simkaart kunt gebruiken. Zolang deze devices zich niet rond het pand bewegen is de performance prima. Bij bellen over WIFI op grote schaal is de mobiliteit minder goed geborgd: een mobiel netwerk is ontworpen om mobiliteit goed te ondersteunen in de vorm van handovers van de ene naar de andere cel. Bij WIFI werkt dit niet goed, er is dan sprake van een packet cell reselection, en daarmee worden een Voice over WiFi gesprek vaak vroegtijdig door de telecomprovider beëindigd (omdat de pauze te lang is).

 4. Security geborgd

  Bij mobiele netwerken is de security van het allerhoogste niveau (IPsec). Dit in tegenstelling tot WiFi netwerken, waarbij de security van veel factoren afhankelijk is.

 5. 112 bellen bij calamiteit

  Ingeval van een calamiteit is de snelheid van handelen cruciaal. Immers, elke seconde telt! Het is dan ook van groot belang dat iedereen in het pand optimaal mobiel bereik heeft en direct 112 kan bellen. Multi-operator dekking speelt hierbij een belangrijke rol, omdat medewerkers vaak verschillende telecomproviders gebruiken. 112 bellen kan in principe via ieder netwerk, zonder simkaart, maar wel alleen als het eigen netwerk volledig wegvalt. Niet als je blijft ‘hangen’ op een netwerk waar je eigenlijk niet meer mee kunt bellen. 112 is in dat geval onbereikbaar!

  Lees meer over 112 bellen in de blog: 3 redenen waarom 112 met een mobiele telefoon soms slecht te bereiken is.

 6. Two-factor authentication altijd mogelijk

  Om security redenen maken veel applicaties voor het inloggen tegenwoordig gebruik van two-factor authentication. Bij een slechte performance van het WiFi netwerk, kunnen gebruikers niet inloggen, wat direct impact heeft op de productiviteit en de gebruikerservaring. Dit kan worden voorkomen door voor two-factor authentication gebruik te maken van het mobiele netwerk

Hoe realiseer je veilige en betrouwbare indoor mobiele dekking

BinnenBereik, specialist op het gebied van indoor mobiele netwerken, heeft diepgaande kennis van mobiele connectiviteit. Vanuit onze ervaring met warehouses en distributiecentra, bieden wij een op maat gemaakte oplossing. Wij houden hierbij rekening met de reeds bestaande (WiFi) netwerken.
De multi-operator indoor mobiele dekking bieden wij in een as-a-service model. U bent daarmee de komende jaren verzekerd van volledige ontzorging.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een indoor mobiel netwerk in uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts staan u graag geheel vrijblijvend te woord.

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.