Ruim 80 procent van de kantorenmarkt beschikt nog niet over energielabel C of hoger

Panden met een kantoorfunctie moeten vanaf 2023 energielabel C of hoger hebben. Uit onderzoek van Cobouw Data & Analytics blijkt dat ruim 80 procent van deze panden hierover nog niet beschikt. Met een paar aanpassingen, zoals de plaatsing van HR++ glas of de installatie van ledverlichting, kunnen kantoorpanden al voldoen aan de nieuwe eisen.

Cobouw Data & Analytics heeft onderzocht hoe ver pandeigenaren gevorderd zijn met het verduurzamen van hun kantoorpanden. De uitkomsten zijn zorgwekkend. Slechts 19 procent (ruim 18.000) van de 68.000 kantoorpanden beschikt momenteel over minimaal energielabel C. Ruim 50.000 kantoorpanden beschikken helemaal niet over een energielabel. De komende anderhalf jaar moet ruim 80% van de pandeigenaren aan de slag om het energielabel aan te vragen of energiebesparende maatregelen treffen.

Voor veel kantoren zijn de maatregelen om energielabel C of hoger te krijgen niet zo ingrijpend. Met een aantal lichte aanpassingen, zoals ledverlichting, voldoen kantoren al aan de eisen. In de meeste gevallen zal ook energiebesparend HR++ glas worden geplaatst. Het nadeel van dit isolerende glas is dat de radiosignalen van het mobiele telefoonverkeer moeilijk in en uit het gebouw kunnen komen. Hierover hebben wij een animatievideo, waarin wordt uitgelegd wat de negatieve impact is van deze aanpassing aan het kantoorpand. U kunt de video hier bekijken.

Het gehele artikel “Kantorenmarkt loopt drastisch achter in energieverplichting” van 8 juni 2021 is online te lezen op Cobouw via deze link.

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.