Hoe gebouwontwerp mobiel bereik kan beïnvloeden

Goede mobiele dekking binnen een gebouw zou niet meer dan vanzelfsprekend moeten zijn. Toch komt het steeds vaker voor dat gebruikers in een gebouw niet of nauwelijks mobiel bereik hebben, waardoor het niet mogelijk is om mobiel te bellen, te sms’en of gebruik te maken van mobiel internet.

Een belangrijke oorzaak van slechte indoor mobiele dekking is terug te herleiden naar het gebouwontwerp. Met name bij nieuwe of recent gerenoveerde gebouwen, die vaak voldoen aan de Breeam certificering, zijn er een aantal aspecten in het gebouwontwerp die mobiel bereik – negatief – kunnen beïnvloeden.

  1. Duurzame materialen
    Voor nieuwbouw en renovatie van gebouwen gelden er al geruime tijd strenge duurzaamheidseisen. Om dit te realiseren wordt gebruik gemaakt van zeer duurzame materialen, zoals isolatiemateriaal en HR++ glas. Deze materialen zijn echter minder goed doorlaatbaar voor mobiele signalen. Met als gevolg: slechte indoordekking.
  2. Hoogbouw
    Ook de hoogte van een gebouw is van invloed op de mobiele dekking in het pand. Grosso modo kan gesteld worden dat vooral gebouwen van meer dan 8 etages hier last van hebben. Dit heeft te maken met de zendmasten van de telecomproviders die hun radiosignalen vooral richten op de gebruikers op de begane grond. De radiosignalen zenden in de vorm van een paraplu schuin naar beneden: het mobiele netwerk van de telecomaanbieders is er namelijk op gericht om een goede dekking op straatniveau te realiseren.
  3. Thermische schil
    Energiezuinig bouwen begint bij de thermische schil. Deze schil is eigenlijk de ‘jas’ van het gebouw. Ook voor het optimaliseren van de thermische schil wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen die mobiele signalen tegenhouden of verzwakken.
Wat te doen bij slechte mobiele dekking in een gebouw?
  • Heeft u te maken met slechte indoor mobiele dekking, dan kunt u door middel van een quickscan snel inzicht krijgen in de status van het indoor mobiele netwerk in uw pand. BinnenBereik kan deze meting voor u uitvoeren en meet daarbij het bereik van alle telecomproviders, voor alle technologieën (2G, 3G, 4G en 5G).
  • Bent u betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw pand of de renovatie ervan? In dit geval is het het meest efficiënt en kosteneffectief om Indoor Mobiele Dekking op te nemen in het Programma van Eisen (PvE), en de installatie tijdens de bouw en/of renovatie te realiseren. Meer hierover leest u in de blog ‘7 redenen om Inpandige Mobiele Dekking op te nemen in het Programma van Eisen’.
Hoe kan mobiele dekking in een pand gegarandeerd worden

Om ervan verzekerd te zijn dat gebruikers altijd mobiel bereik hebben, kan een pand worden voorzien van een indoor mobiel netwerk door middel van een Distributed Antenna System (DAS).

Het indoor mobiele netwerk van BinnenBereik is een multi-operator netwerk. Een multi-operator indoor mobiel netwerk zorgt er voor dat alle gebruikers, dus ook bezoekers, gegarandeerd zijn van goed bereik binnen het pand. Ongeacht of ze nu KPN, Odido of VodafoneZiggo als provider hebben.

Meer weten?

Met goede indoor mobiele dekking voorkomt u niet alleen productiviteitsverlies, maar ook onveilige situaties. Zonder goed mobiel bereik is het namelijk vaak niet mogelijk om 112 te bellen!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van indoor mobiele netwerken of een geheel vrijblijvend adviesgesprek over de specifieke toepassingen in uw gebouw? Neem dan contact met ons op!

 

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.