Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen over minimaal energielabel C beschikken. Om aan deze nieuwe eis te voldoen, kiezen bedrijven voor energiezuinig HR++ glas. Helaas heeft dit type glas een nadelig effect op de mobiele dekking in een bedrijfspand. Dit probleem kunt u oplossen door te kiezen voor een indoor mobiel netwerk.
Ieder kantoorgebouw groter dan 100 m2 moet vanaf 1 januari 2023 minimaal over energielabel C beschikken. Veel bedrijven gaan daarom aan de slag met het implementeren van energiebesparende voorzieningen, zoals HR++ glas. Op jaarbasis realiseren bedrijven zo aanzienlijke besparingen op hun energierekening en daarnaast bewijzen ze het milieu ook een goede dienst.
Wat is HR++ glas?
HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de glasplaten, waardoor het zeer goed isoleert. Dit type glas isoleert 2,5 keer beter dan standaard dubbel glas. De coating van HR++ glas laat zonnestralen door en zorgt tegelijkertijd voor een weerkaatsing van de warmte van binnen. Aan de andere kant vermindert het HR++ glas de mobiele bereikbaarheid binnen aanzienlijk.
Een mobiele telefoon communiceert via de dichtstbijzijnde zendmast van een telecomprovider. In het geval van HR++ glas heeft het mobiele signaal veel moeite het gebouw binnen te komen. Slechts een duizendste deel van het signaal gaat door de coating en de rest wordt weerkaatst. Het resultaat is uitermate slecht bereik van binnenkomende signalen. Ook de smartphones binnen het gebouw moeten harder zenden om de uitgaande signalen naar de zendmast te krijgen. Met als gevolg dat de accu van de smartphone sneller leeg is en het opzetten van gesprekken via de telefoon slecht mogelijk is.
Distributed Antenna System (DAS)
Het installeren van een indoor mobiel netwerk, ook wel een Distributed Antenna System (DAS) geheten, kan dit probleem oplossen. BinnenBereik biedt hiervoor een volledige oplossing. Voor de communicatie met de mobiele netwerken plaatst BinnenBereik apparatuur in uw bedrijfspand. Via een glasvezelverbinding is deze apparatuur verbonden met de netwerken van de mobiele telecomproviders. In de plafonds van uw kantoorgebouw plaatst BinnenBereik een aantal access points. BinnenBereik zorgt voor toestemming van een telecomprovider om de frequentiebanden binnen uw bedrijfsgebouw te gebruiken. Zo verkrijgt u op een legale manier mobiele dekking van de telecomproviders in uw pand via het netwerk van BinnenBereik.
Verdere verduurzaming met smart building
Met een indoor mobiel (5G-) netwerk ontstaan nieuwe mogelijkheden voor toepassingen met sensoren in gebouwen, waardoor deze nog duurzamer kunnen worden. Het 5G-netwerk is ontworpen om veel sensoren tegelijk in kantoorruimtes te ontsluiten. Hierdoor zijn verdere besparingen op gas, water en licht te realiseren. Vergaderruimtes kunnen slim en efficiënter worden verwarmd door de data van de sensoren te koppelen met het reserveringssysteem van de vergaderruimtes. Daarnaast kunnen sensoren bijvoorbeeld gemakkelijk vaststellen of ruimtes in een gebouw op een bepaalde dag wel of niet betreden zijn. De schoonmaker kan zo automatisch een notificatie ontvangen dat een bepaalde ruimte niet hoeft te worden schoongemaakt. Dit zorgt voor een verlaging van de schoonmaakkosten.
Mobiel indoordekking as-a-service
De oplossing van BinnenBereik is beschikbaar as-a-service. Gedurende de contractduur van 10 jaar betaalt u een vast bedrag per maand. Het voordeel is dat u geen hoge aanvangsinvesteringen hoeft te doen. BinnenBereik verzorgt de aanleg van de infrastructuur en is tevens geheel verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Het gaat om een actief systeem en dat betekent dat BinnenBereik via de cloud op afstand uw mobiele indoornetwerk kan monitoren. U hoeft zich dus nergens zorgen om te maken!
Meer weten over de mobiele indooroplossing van BinnenBereik? Download dan onze gratis whitepaper “Waarom het zinvol is om te investeren in een mobiel indoor netwerk”! Of neem contact met ons op.