Zo zorgt u voor een optimale 5G-dekking binnen gebouwen

Telecomproviders zijn gestart met het uitrollen van het snellere 5G-netwerk en beloven daarmee een netwerk dat geschikt is voor de toekomst. Een netwerk dat klaar is voor smart buildings en voor meer mobiel verkeer. Gebouweigenaren en huurders zijn zich er echter vaak niet van bewust, dat een 5G-signaal moeite heeft om een gebouw binnen te komen, waardoor gebruikers op de werkvloer niet de voordelen van 5G zullen ervaren. Gelukkig bestaat er een oplossing om optimale 5G-dekking binnen uw bedrijfspand te realiseren.  

In vergelijking met 4G biedt 5G hogere datasnelheden en werkt daarnaast ook goed samen met toepassingen op het gebied van Internet of Things (IoT), en augmented  en virtual reality. Daarnaast kunnen gebouweigenaren met sensoren in combinatie met 5G, slimme data-analyses maken waarmee ze flink kunnen besparen op energie- of schoonmaakkosten.  Allemaal mooie ontwikkelingen die er samen voor zorgen dat we onze kantoorpanden kunnen omtoveren tot smart buildings. Met een smart kantoorgebouw dat voldoet aan alle gemakken van vandaag – waaronder optimale mobiele bereikbaarheid – en de wensen van morgen heeft u als gebouweigenaar of verhuurder een streepje voor op de concurrentie. 

Waarom wifi niet voldoende is 

Bellen via wifi kan ook. En ook veel van deze sensoren werken via wifi. Waarom heeft u dan een beter mobiele 5G-dekking nodig? Data dat afkomstig is van een sensor, is via 5G beter te beveiligen tijdens het transport. Op het moment dat er bijvoorbeeld duizend sensoren in een pand via 5G zijn verbonden, hebben gebruikers de zekerheid dat de data hiervan niet door derden kan worden afgevangen. Daarnaast is het niet goed mogelijk om via wifi veel sensoren te verbindenDe betrouwbaarheid van wifi is van een lager niveau omdat gebruik wordt gemaakt van ongelicenseerd spectrum. Iedereen mag zenden in deze band waardoor storingen gemakkelijker optreden. Daarom is het beter om sensoren in combinatie met het 5G-netwerk te gebruiken.  

Wifi is niet bedoeld om op grote schaal mobiel telefoonverkeer af te handelen. Dat komt omdat een wifi-netwerk op een andere manier werkt dan een mobiel netwerk. Als een wifi-antenne meerdere telefoongesprekken tegelijkertijd afhandelt, raken de datapakketjes in de war en krijgen gebruikers hakkelende gesprekken. Als medewerkers bellend door het pand wandelen en bellen via wifi, dan krijgen ze te maken met onderbrekingen. Allemaal redenen om te kiezen voor bellen via het mobiele netwerk in plaats van via wifi. Maar dan moet u natuurlijk wel over een goede 5G-dekking in uw bedrijfspand beschikken.  

Waarom heb ik nog geen 5G bereik in mijn kantoorpand? 

Het 5G-signaal heeft wel een nadeel: het heeft namelijk moeite om in een gebouw te komen. Dat heeft te maken met de hogere frequenties die het 5G-netwerk gebruikt. Daar komt nog bij dat veel panden tegenwoordig voorzien zijn van dubbel (HR++) glas, waardoor mobiele signalen moeilijk naar binnen komen. Dit probleem is niet geheel onbekend, ook 4G signalen hebben moeite om door de reflecterende laag heen te komen. Het resultaat is een slechte 5G-dekking binnen bedrijfspanden. Dat is niet prettig voor de medewerkers op de werkvloer en het ondermijnt de verhuurbaarheid van het pand voor gebouweigenaren.  

Hoe zorg je voor optimale 5G-dekking?  

Gelukkig biedt BinnenBereik een oplossing voor dit probleem. Via te plaatsen access points in de plafonds realiseert u een optimale 5G-dekking op de werkvloer. De access points zijn met glasvezelbekabeling via een centraal punt verbonden met de netwerken van de telecomprovidersHet 5G-signaal hoeft niet langer van buiten een gebouw binnen te komen. Zo is de 5G dekking in uw kantoorpand gegarandeerd! 

Meer weten? 

In samenwerking met installatiepartner WL Winet heeft BinnenBereik al meerdere multi-operator indoornetwerken met ondersteuning voor 5G aangelegd. Wilt u nu of straks ook een optimale 5G-dekking binnen uw gebouw? Neem dan contact op met BinnenBereik. In een vrijblijvend gesprek kunnen we u informeren over onze mobiele indooroplossingen, waarvoor u overigens geen aanvangsinvesteringen hoeft te doen: voor de diensten betaalt u alleen een vast bedrag per maand. 

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.