Steeds meer gebouweigenaren en huurders overwegen om het bedrijfspand te transformeren in een smart building, waardoor onder andere de kosten voor elektriciteit en energie significant omlaag gaan en een betere en gezondere werkomgeving wordt gerealiseerd. Naast een investering voor het realiseren van een smart building, is ook een mobiel indoornetwerk nodig om het smart building concept goed te laten functioneren.
Smart building is eigenlijk een synoniem voor intelligent gebouwbeheer. Het concept smart building werkt samen met sensoren die continu metingen uitvoeren. Deze metingen zorgen voor data, die het achterliggende systeem autonoom beslissingen laat maken. Constateert een sensor dat een ruimte niet wordt gebruikt door mensen? Dan hoeft de verwarming en licht niet te worden aangezet. Dat scheelt een organisatie veel kosten op jaarbasis.
Sensoren
Voor het realiseren van een smart building zijn wel investeringen vereist, maar daar staat tegenover dat er bespaard kan worden op energie- en elektriciteitskosten. Het bedrijfspand moet worden voorzien van sensoren die zijn verbonden met een infrastructuur, die tegenwoordig veelal in de cloud draait. De sensoren werken tegenwoordig ook via mobiele netwerken. Dat betekent dat ze flexibel inzetbaar zijn. Een sensor die werkt via 5G biedt uitgebreide beveiligingsmogelijkheden. Het is dan vrijwel onmogelijk om de datastroom af te tappen. Sensoren werken in bepaalde gevallen ook via het wifi-signaal, maar dan zijn de mogelijkheden met betrekking tot beveiliging beperkter.
Om de sensoren die werken via het mobiele netwerk optimaal te laten functioneren is een mobiel indoornetwerk vereist. Door het veelvuldige gebruik van dubbel HR++ glas in bedrijfspanden is de mobiele dekking tegenwoordig ronduit slecht. Daardoor werken de sensoren via het mobiele netwerk niet optimaal.
Smart building
Als u het smart building concept in combinatie met draadloze sensoren wilt inzetten, heeft u een mobiel indoornetwerk, ook wel een Distributed Antenna System (DAS) geheten, nodig. Via access points in de plafonds ontstaat een rechtstreekse verbinding met de netwerken van de telecomproviders. Het mobiele signaal hoeft niet meer van buiten te komen. Het resultaat is dat de sensoren optimaal in combinatie met het smart building concept werken. Overigens profiteren de medewerkers en bezoekers in het gebouw ook van het mobiele indoornetwerk. Ze beschikken namelijk binnen het gebouw ook over een uitstekend mobiel bereik op hun smartphones.
Meer weten?
Heeft u plannen om het smart building concept in combinatie met draadloze sensoren te implementeren of wilt u weten of uw pand klaar is voor het smart building concept? Via onze gratis quickscan, die u eenvoudig kunt aanvragen, kunnen we snel vaststellen of u binnen uw bedrijfspand voldoende mobiel bereik voor uw sensoren heeft. Natuurlijk kunt u ons ook benaderen voor een vrijblijvend gesprek, waarin we u kunnen informeren over alle voordelen van sensoren in combinatie met smart building.
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met LinkThings: een bedrijf met veel kennis over sensoren. LinkThings is gespecialiseerd in ontwerpen en bouwen van dataoplossingen met onder andere als doel het creëren van smart buildings.