Nu KPN, Odido en VodafoneZiggo de frequenties in de 3,5 GHz band hebben verworven, zal de uitrol van snel 5G niet lang meer op zich laten wachten.
Een groot deel van de netwerken van de mobiele providers is al voorbereid op de komst van snel 5G waardoor gebruikers op korte termijn al kunnen gaan profiteren van de voordelen van snel 5G, zoals meer capaciteit en hogere download snelheden.
Uitdagingen van het nieuwe 5G netwerk
Dat het nieuwe 5G netwerk zal bijdragen aan innovatie en verdere digitalisering, staat buiten kijf. Toch brengt het nieuwe 5G netwerk ook uitdagingen met zich mee, en dan met name voor mobiele communicatie binnen gebouwen.
De laatste jaren worden gebouwen steeds duurzamer gebouwd of gerenoveerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals HR++ glas. Dit glas is minder goed doorlaatbaar voor mobiele signalen, wat direct impact heeft op het mobiel bereik binnen gebouwen.
Zodra het ‘echte’ 5G netwerk aan gaat, wordt er gebruik gemaakt van een hogere frequentieband. Het signaal hiervan is echter minder sterk, waardoor de dekking binnen een gebouw nog slechter wordt.
Risico’s van slechte mobiele dekking in een gebouw
Slechte of geen mobiele dekking binnen een gebouw heeft grote impact. Enkele belangrijke nadelige gevolgen zijn:
- 112 bellen is niet mogelijk. In geval van calamiteiten kan dit tot desastreuze situaties leiden.
- Bellen is niet of nauwelijks mogelijk, met haperende gesprekken of verbroken verbindingen tot gevolg. U herkent vast wel het beeld van mensen die dicht bij het raam moeten gaan staan om een telefoongesprek te kunnen voeren.
- Beperkt of geen dataverkeer, waardoor apps niet werken. Denk aan barcodescanning in distributiecentra of 2-factor authenticatie in een kantooromgeving.
- Mobiel betalen is niet mogelijk. Dit is een toenemend probleem in bijvoorbeeld winkelcentra, met omzetderving tot gevolg.
- Een gebouw voldoet niet aan de verwachtingen van huurders en gebruikers, waardoor het gebouw slecht te verhuren is en de waarde van het vastgoed vermindert.
Distributed Antenna System (DAS)
Als specialist op het gebied van indoor mobiele dekking zien wij een sterk toenemende vraag naar oplossingen om mobiel bereik in een gebouw te realiseren. Afhankelijk van de behoefte per gebouw zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Te denken valt aan een Distributed Antenna System (DAS), waarbij het signaal van de mobiele operators binnen het gebouw gebracht wordt. Deze mobiele dekking kan ook worden gerealiseerd in bijvoorbeeld liften, parkeergarages en andere omgevingen waarbij een vlekkeloze overgang van binnen naar buiten en vice versa, noodzakelijk is.
BinnenBereik biedt:
- Multi-operator indoor mobiele dekking, zodat iedereen altijd gebruik kan maken van het mobiele netwerk, ongeacht welke mobiele provider;
- De mogelijkheid om ook deels Private 5G toe te passen;
- Een separaat Portofonie netwerk als back-up scenario voor calamiteiten;
- Een as-a-service oplossing, met een vast bedrag per periode, zonder eenmalige investering;
- Een oplossing waarbij BinnenBereik alle aspecten voor haar rekening neemt, van advies en implementatie, tot en met beheer en support voor een langere termijn (10 tot 15 jaar).
Door 5G ook binnen een gebouw te faciliteren kan in veel gevallen een besparing worden gerealiseerd op het WiFi netwerk en de bijkomende kosten zoals energieverbruik. 5G biedt snelle dataverbindingen en bovendien is de beveiliging met 4G/5G optimaal gewaarborgd.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor indoor mobiele dekking in uw gebouw? Neem dan contact op met één van onze specialisten! Of vraag een gratis quickscan aan.