Bespaar kosten: neem mobiele dekking op in het bouwbestek!

We komen het steeds vaker tegen: panden die duurzaam gebouwd of gerenoveerd worden, waarbij na oplevering blijkt dat er in het pand slecht of nagenoeg geen mobiel bereik is. Of sterker nog, eigenlijk wordt dit al meteen duidelijk op het moment dat het gebouw wind- en waterdicht is.

HR++ glas

Slechte indoordekking wordt veelal veroorzaakt door het gebruik van duurzame materialen, zoals HR++ glas. Dit glas is slecht doorlaatbaar voor mobiele signalen, wat een negatieve impact heeft op mobiele dekking. Maar ook liftschachten, kelders en bijvoorbeeld parkeergarages kampen met dit probleem.

Hoe eerder in het bouwstadium, des te groter de kostenbesparing

Mobiel bereik in een gebouw kan worden gerealiseerd door middel van een Distributed Antenna System. Deze oplossing omvat apparatuur van de telecom operators, hardware en bekabeling voor de antenne installatie, installatiewerkzaamheden en een serviceovereenkomst.

Door vroegtijdig na te denken over indoor mobiele dekking zijn op meerdere vlakken kostenbesparingen te realiseren:

 1. Efficiency

  Als indoor mobiele dekking al in een vroeg stadium onderdeel uitmaakt van het Programma van Eisen, levert dit een groot efficiency voordeel op tijdens de uitvoering. Er kan gebruik gemaakt worden van bestaande bekabeling en plafonds hoeven niet opnieuw open. Daarnaast kan de implementatie mee in de algehele planning, zodat er geen vertraging ontstaat.

 2. Besparing op andere indoor draadloze voorzieningen

  In veel gevallen worden er voor verschillende gebruikers en toepassingen ook verschillende draadloze voorzieningen getroffen in een gebouw. Denk bijvoorbeeld aan een WiFi netwerk en een apart guest netwerk. Een multi-operator indoor mobiel netwerk maakt een deel van deze voorzieningen overbodig. Naast een besparing op hardware wordt hiermee ook bespaard op energieverbruik, kosten voor onderhoud en instandhouding.

 3. De kosten drukken niet op het bouwbudget

  BinnenBereik biedt indoor mobiele dekking as-a-service. De totale investering wordt verspreid over een vast bedrag per periode. Wanneer u in een vroeg stadium besluit om uw gebouw te voorzien van indoor mobiele dekking, dan kunt u de kosten hiervoor bijvoorbeeld doorbelasten in de servicekosten aan uw eindgebruikers.

Bijkomende voordelen

Indoor mobiele dekking in een gebouw draagt om verschillende redenen ook bij aan de waarde van uw vastgoed:

 • Toekomstvast: nieuwe technologie met minimale investering

  De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Wat vandaag de standaard is, voldoet over enkele jaren wellicht al niet meer aan de behoeften van de gebruikers. Een oplossing voor indoor mobiele dekking heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar en kan gedurende die periode met minimale investering aangepast worden aan nieuwe technologie.

 • Hogere waarde van uw vastgoed

  De vastgoedmarkt is volop in beweging. Niet alleen worden er steeds meer eisen gesteld ten aanzien van duurzaamheid van een pand, ook verwachten huurders en gebruikers een steeds hoger serviceniveau. Mobiele connectiviteit is hier een belangrijk onderdeel van. Wilt u voorkomen dat uw vastgoed in waarde vermindert, dan is gegarandeerde indoor mobiele dekking een must.

Door komst van 5G nog meer actueel

De mobiele providers werken hard aan de uitrol van 5G netwerken door het hele land. Zodra deze technologie geïmplementeerd is, wordt voor iedereen duidelijk welke nieuwe mogelijkheden dit biedt. 5G brengt een geweldige upgrade in snelheid en daarmee worden de toepassingen voor mobiele data en communicatie nog groter.

Gebruikers gaan er, nog meer dan voorheen, op vertrouwen dat zij overal bereik hebben. Echter wordt het 5G signaal, doordat deze in een hogere frequentie opereert, minder sterk. Het signaal zal daardoor ook minder goed gebouwen binnenkomen. De vraag om voorzieningen te treffen voor indoor mobiele dekking zal daardoor nog meer toenemen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de manier waarop u indoor mobiele dekking kunt realiseren in uw gebouw, of geheel vrijblijvend van gedachten wisselen hierover, neem dan gerust contact met ons op.

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.