Binnen de zorg wordt steeds vaker op grote schaal gebruik gemaakt van mobiele devices. Ook tijdens Zorg & ICT hebben tientallen leveranciers laten zien dat het toepassen van hun applicaties op mobiele devices veel voordelen oplevert.
Maar of het nu gaat om een smartphone, tablet of (PDA)-barcodescanner: zonder gegarandeerd mobiel bereik kun je er niet op vertrouwen. Met alle gevolgen van dien…
Haperende draadloze infrastructuur
Zorgpersoneel ondervindt veel hinder van een haperende draadloze infrastructuur. Hierdoor kunnen mobiele telefoongesprekken niet goed worden gevoerd. Maar een veelgehoorde klacht is bijvoorbeeld ook dat zorgalarmering niet goed doorkomt, of dat het medicatieoverzicht in het EPD niet toegankelijk is tijdens de medicijnronde. Ook in afgeschermde ruimtes zoals een kelder, OK of technische omgeving is mobiel signaal vaak cruciaal, om te kunnen telefoneren, gebruik te kunnen maken van data en barcode scanning. Wanneer mobiele dekking onvoldoende is veroorzaakt dit niet alleen productiviteitsverlies, maar kan het zelfs tot levensbedreigende situaties leiden.
Private GSM – Distributed Antenna System (DAS) – Private LTE/5G
Veel ziekenhuizen en zorginstellingen maken naast WiFi ook gebruik van Private GSM voor kritische zorgapplicaties. Inmiddels is er de opvolger van Private GSM, namelijk Private LTE/5G. Waar private GSM vooral geschikt is voor spraakgesprekken en sms-berichten, is Private LTE/5G ook geschikt voor dataverbindingen, waardoor vele applicaties kunnen worden gebruikt. Ook een alles omvattend en universeel Distributed Antenna System kan worden ingezet voor mobiel bereik binnen gebouwen.
Met de toename van het aantal mobiele zorgapplicaties neemt ook de noodzaak voor een gegarandeerde en veilige dataverbinding toe. Maar wat is de beste oplossing om veilige indoor mobiele dekking te garanderen en eenvoud in gebruik te bieden voor iedere gebruiker?
Eisen mobiele dekking
De zorg heeft te maken met een groot personeelstekort en een enorme kostenstijging. Om desondanks goede patiëntenzorg te kunnen waarborgen, is efficiëntie van cruciaal belang. Niet alleen voor het zorgpersoneel, maar ook voor de IT-afdeling.
Elke oplossing voor indoor mobiele dekking heeft zijn eigen kenmerken. Hieronder enkele belangrijke aspecten om in ogenschouw te nemen:
- Vermijd complexiteit
Zorgpersoneel, patiënten, bezoekers, technici en vele andere gebruikers in een ziekenhuis of zorginstelling maken gebruik van de draadloze infrastructuur. Kies bij voorkeur een oplossing waarbij:- Iedereen gebruik kan maken van dezelfde infrastructuur;
- gebruikers niet apart hoeven in te loggen / uit te loggen;
- gebruik gemaakt kan worden van één enkele sim;
- overal bereik is, ook in liften, trappenhuizen, kelders of parkeergarages;
- de overgang van buiten naar binnen vlekkeloos verloopt.
- Zorg voor eenvoud in beheer
Ten aanzien van het beheer zijn er verschillende aspecten die een rol spelen:- Het beheer van de simkaarten: kies je voor een oplossing waarbij alle gebruikers een aparte simkaart nodig hebben, dan zorgt dit voor een extra beheerlast bij de IT-afdeling;
- Het beheren van de mobiele devices: maak gebruik van een krachtige Mobile Device Management (MDM) oplossing;
- Het beheren van het netwerk: hierbij kan er in de meeste gevallen voor gekozen worden om het netwerk in eigen beheer te nemen, of in zijn geheel als as-a-service af te nemen waarbij de leverancier het volledige beheer en onderhoud voor haar rekening neemt, inclusief de levering van alle noodzakelijk apparatuur en installatiewerkzaamheden. In dit laatste geval betaal je een vast bedrag per periode zonder eenmalige investering vooraf en spreid je de kosten.
- Waarborg de security:
- Bij mobiele netwerken is de security van het allerhoogste niveau en altijd zoals dit per gebruiker is ingesteld. Ook wanneer van buiten naar binnen wordt ingelogd, behoudt de gebruiker zijn security instellingen (er is geen verschil). Met WiFi netwerken is de security van verschillende factoren afhankelijk, gastgebruikers dienen rekening te houden met beperkte beveiliging;
- In private netwerken zoals LTE/5G is de security eveneens goed geregeld, echter alleen te gebruiken voor de eigen organisatie. Externe gebruikers en bezoekers kunnen in veel gevallen geen gebruik maken van dit private netwerk;
- Daarnaast is het ook hierbij van belang om een MDM oplossing te kiezen die ervoor zorgt dat de mobiele devices altijd voorzien zijn van de meest recente updates, beveiligde dataverbinding en een lockdown scherm om te voorkomen dat niet toegestane applicaties worden gebruikt. Hiermee wordt gewaarborgd dat privacygevoelige patiëntengegevens niet door anderen kunnen worden gebruikt of bepaalde apps invloed hebben op de werking van het mobiele device.
Meer informatie
Heb je te maken met een vraagstuk op het gebied van mobiele communicatie? Wordt steeds vaker verwacht dat iedere mobiele gebruiker, onafhankelijk van type device of mobiele provider, in het hele gebouw en buitenterrein kan telefoneren en apps en applicaties kan gebruiken zonder omkijken te hebben aan inloggen en beveiliging? En automatisch wil kunnen schakelen van buiten naar binnen en visa versa?
Vanuit onze ervaring zien wij dagelijks waar (zorg)organisaties tegenaan lopen als het gaat om mobiele dekking binnen gebouwen, vooral nu we zien dat veel zorgvastgoed duurzaam wordt gebouwd of gerenoveerd. Wil je een keer geheel vrijblijvend sparren over de mogelijkheden in jouw specifieke situatie? Of ervaren hoe andere organisaties dit hebben opgelost? Neem dan gerust contact met ons op!