Waarom goed mobiel bereik onmisbaar is voor gebouwen in de culturele sector

Theaters, musea en cultuurcentra zijn continu op zoek naar mogelijkheden om de totaalbeleving van bezoekers te optimaliseren. Mobiele communicatie speelt hierbij een grotere rol dan velen zich in eerste instantie realiseren. Om goed gebruik te kunnen maken van mobiele toestellen is indoor mobiele dekking wel een belangrijke voorwaarde.

Duurzame gebouwen, slecht mobiel bereik

Gebouwen worden in toenemende mate duurzaam gebouwd of gerenoveerd. Deze ontwikkeling zet zich ook door in de culturele sector. Zo zijn er al verschillende theaters die beschikken over een BREEAM certificering, zoals bijvoorbeeld Amare in Den Haag die BREEAM Excellent gecertificeerd is.

Bij duurzame nieuwbouw en renovatie wordt gebruik gemaakt van veel duurzame materialen, waaronder HR++ glas. Dit glas is echter minder goed doorlaatbaar voor mobiele signalen, wat een negatieve impact heeft op mobiel bereik binnen een gebouw.

Nu de veiling van de 3,5GHz frequentie heeft plaatsgevonden en het ‘echte’ 5G in hoog tempo wordt uitgerold, is het effect hiervan nog duidelijker merkbaar binnen gebouwen. Doordat er meer antennes nodig zijn (verdichting) zal het mobiele signaal dat het gebouw binnen komt, nog zwakker zijn.

Waarom is goed mobiel bereik onmisbaar voor gebouwen in de culturele sector?

In toenemende mate maken personeel en bezoekers van sociaal-culturele gebouwen gebruik van mobiele communicatie. Is dit niet of nauwelijks mogelijk, dan doet dit niet alleen afbreuk aan de totaalbeleving, maar heeft het ook impact op andere aspecten:

  • 112 bellen: bij slecht mobiel bereik kan het voorkomen dat 112 niet gebeld kan worden. Dit kan tot desastreuze gevolgen leiden in geval van een calamiteit;
  • Bellen en appen: bezoekers gaan ervan uit dat zij overal kunnen bellen, maar willen ook door middel van foto’s en video’s hun beleving kunnen delen. Hoe frustrerend is het als dit niet kan omdat er geen mobiel bereik is;
  • Scannen van tickets: het op papier printen van een toegangsticket, parkeerticket of andere benodigdheden staat haaks op de ambitie van een duurzaam beleid. Maar wat als er geen mobiel bereik is en bezoekers hun ticket daardoor niet kunnen laten scannen?
  • Mobiel betalen: het aandeel contactloze betalingen met een smartphone of smartwatch neemt snel toe. Een drankje aan de bar, het betalen van de garderobe… hoe onhandig is het als er dan geen mobiel bereik is.
  • Personeel: slechte mobiele dekking is niet alleen vervelend voor bezoekers, maar ook de medewerkers ondervinden hier veel hinder van bij de uitvoering van hun werkzaamheden. In veel gevallen worden sociaal-culturele gebouwen ook gebruikt als eventlocatie of is het een onderdeel van een conferentieoord. Behalve eigen personeel hebben dan ook veel externen goede mobiele dekking nodig om hun werkzaamheden naar behoren te kunnen doen.
Distributed Antenna System (DAS)

BinnenBereik is specialist op het gebied van indoor mobiele dekking. Wij realiseren mobiele dekking binnen gebouwen, inclusief liften, parkeergarages etc. Indien gewenst kan ook een voorziening voor portofonie onderdeel uitmaken van de oplossing.
De indoor mobiele dekking wordt gerealiseerd door middel van een zogeheten Distributed Antenna System, waarbij het signaal van de mobiele operators het gebouw ingebracht wordt en van daaruit verder gedistribueerd wordt.

Multi-operator dekking

De oplossing van BinnenBereik onderscheidt zich door het feit dat wij mobiele dekking realiseren voor alle mobiele providers. Zo zijn bezoekers uit binnen- en buitenland, en ongeacht van welke mobiele provider zij gebruik maken, verzekerd van mobiel bereik binnen het gebouw

As-a-service

BinnenBereik biedt de mogelijkheid om de oplossing als dienst af te nemen. Er is dan geen eenmalige investering vereist. Voor een vaste jaarlijkse vergoeding bent u verzekerd van een lange termijn oplossing (10 tot 15 jaar), waarbij zowel de aanschaf en implementatie alsook het beheer en onderhoud volledig door BinnenBereik worden verzorgd.

Meerwaarde

Goede indoor mobiele dekking heeft grote meerwaarde voor elke locatie. Bezoekers en medewerkers kunnen overal gebruik maken van hun mobiele toestel, zonder verstoringen. Het voorkomt dat mensen naar buiten gaan voor een telefoontje, het gebruik van apps, het lezen van mail en mobiel betalen. Met goede indoor mobiele dekking gaat dit allemaal probleemloos binnen het gebouw. Dit verhoogt de totaalbeleving en daarmee het imago van de locatie en de waarde van de dienstverlening.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de manier waarop BinnenBereik indoor mobiele dekking realiseert? Bekijk dan gerust de video waarin Sander den Heijer vertelt waarom Amare voor BinnenBereik heeft gekozen of het artikel dat onlangs verschenen is in TBM met daarin een duidelijke uitleg over een Distributed Antenna System.

Natuurlijk kunt u ook te allen tijde contact met ons opnemen voor een afspraak of een quickscan aanvragen.

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.