Kantoorgebouw Den Haag heeft weer optimaal mobiel bereik

80% van het mobiele verkeer vindt plaats binnen gebouwen. Toch horen we nog vaak dat het mobiele signaal daar niet goed is. Dat is frustrerend voor huurders en de eigenaar van het pand. Bij het Stationspostgebouw in Den Haag profiteren ze dankzij een indoor mobiele netwerk nu wél van goed mobiel bereik.

Hoe ontstaat slecht mobiel bereik in een kantoorgebouw?

Met ingang van 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw over minimaal energielabel C beschikken. Heeft een gebouw op dat moment niet een Energie-Index van 1,3 of beter, dan mag het niet als kantoor worden gebruikt. Veel gebouwen worden daarom verduurzaamd. Helaas gaat dit wel ten koste van het mobiele bereik. Dit komt onder andere door HR+++ glas. De coatinglaag van dit glas weerkaatst de mobiele signalen van het mobiele netwerk buiten. 

Wat is een indoor mobiel netwerk?

Slecht mobiel bereik binnen gebouwen kan worden opgelost door het installeren van een indoor mobiel netwerk. We spreken in dit verband ook wel over een Distributed Antenna System (DAS). Een antenne, wat ook wel een access point wordt genoemd, heeft een dekkingsgebied van ongeveer 300m2. Bij een indoor mobiel netwerk is ieder access point verbonden met de aangesloten mobiele netwerken van de telecomproviders. 

Hoe krijgt u in uw gebouw weer mobiel bereik?

Een indoor mobiel netwerk zorgt ervoor dat huurders weer optimaal binnen kunnen bellen en internetten. Bij dit systeem worden access points verbonden met de aangesloten mobiele netwerken van de telecomproviders, om zo voor mobiele dekking te zorgen. 

Bij het Stationspostgebouw in Den Haag was er na de renovatie de uitdaging om het gebouw van mobiele dekking te voorzien. In dit kantoorgebouw (24.000 m²) van tien verdiepingen werken 1800 medewerkers. Daarom kregen we de opdracht om in dit gebouw mobiele dekking te realiseren.

Welke stappen nemen we?

Tijdens het eerste gesprek bespreken we de details van het gebouw. Gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw? Wat is de oppervlakte van het pand? En hoeveel mobiele bellers verwachten we in het pand?  

Op basis van onder andere deze informatie bekijken we of er een quickscan nodig is. Bij een quickscan meten we het huidige bereik van alle telecomproviders, voor alle netwerktechnologieën. Vervolgens maken we een concept ontwerp van het indoor mobiel netwerk. Dit vormt de basis voor het uitbrengen van een definitieve offerte. Nadat het concept ontwerp definitief is, wordt het ontwerp ter goedkeuring voorgelegd aan de telecomproviders. Deze goedkeuring is belangrijk omdat de dekking die wij in het gebouw realiseren, naadloos aan moet sluiten op de netwerken buiten van de gekoppelde telecomproviders.

Daarna bestellen we de apparatuur die nodig is en vragen we de externe glasvezelverbindingen aan in overleg met de telecomproviders. Na levering van de apparatuur wordt het indoor mobiel netwerk geïnstalleerd. 

Meer weten over BinnenBereik?

Bent u bezig met de verduurzaming van uw kantoorgebouw? Vergeet dan niet na te denken over indoor mobiele dekking. BinnenBereik levert indoor mobiele dekking as-a-service waardoor de kosten worden verspreid over een periode van tien jaar. Hierdoor hoeft u geen eenmalige grote investering te doen, maar houdt u budget over.

Wilt u meer weten over indoor mobiele dekking? Download dan onze whitepaper of neem direct via de mail en/of telefoon contact met ons op. 

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.