Een smart building kan niet zonder een mobiel indoornetwerk

Steeds meer gebouweigenaren en huurders overwegen om het bedrijfspand te transformeren naar een smart building, waardoor ze onder andere de kosten voor elektriciteit en energie significant kunnen verlagen en een betere en gezondere werkomgeving realiseren. Om het smart building concept optimaal te laten werken, is een mobiel indoornetwerk zeer gewenst.

Smart buildings, werken samen met sensoren die voortdurend metingen uitvoeren. Deze metingen zorgen voor data, die het achterliggende systeem autonoom beslissingen laat maken. Sensoren kunnen gemakkelijk vaststellen of ruimtes in een gebouw op een bepaalde dag wel of niet gebruikt zijn. De schoonmakers kunnen zo automatisch een notificatie ontvangen dat ze een bepaalde ruimte niet schoon te maken. Ook kunnen sensoren ervoor zorgen dat ongebruikte ruimtes niet worden verwarmd. Dit zorgt voor een significante verlaging voor de uitgaven voor bijvoorbeeld schoonmaken en energie. Op jaarbasis kunnen bedrijven op deze manier tot wel tien procent aan servicekosten besparen.

Smart building en 5G

Voor het realiseren van een smart building zijn investeringen vereist, maar daar staat tegenover dat organisaties kunnen besparen op energie- en elektriciteitskosten. Het bedrijfspand moet worden voorzien van sensoren die zijn verbonden met een infrastructuur, die veelal in de cloud draait. De sensoren werken tegenwoordig ook via mobiele netwerken. Dat betekent dat ze draadloos, op allerlei plekken in het gebouw, inzetbaar zijn. Een sensor die werkt via 5G biedt uitgebreide beveiligingsmogelijkheden. Het is dan vrijwel onmogelijk om de datastroom af te tappen. Sensoren werken in bepaalde gevallen ook via het wifi-signaal, maar dan zijn de mogelijkheden met betrekking tot beveiliging beperkter. Sensoren die werken via het wifi-netwerk gebruiken het ongelicenseerde spectrum. Iedereen mag zenden in deze band waardoor storingen gemakkelijker optreden. Daarom is het beter om sensoren te installeren die het 5G-netwerk gebruiken. Het 5G-netwerk is namelijk ontworpen om veel sensoren in kleine gebieden te ontsluiten.

HR++ glas vermindert mobiele bereikbaarheid

Ieder kantoorgebouw groter dan 100 m2 moet vanaf 1 januari 2023 minimaal over energielabel C beschikken. Veel bedrijven gaan daarom aan de slag met het implementeren van energiebesparende voorzieningen, zoals HR++ glas. Op jaarbasis realiseren bedrijven zo aanzienlijke besparingen op hun energierekening en daarnaast bewijzen ze het milieu een goede dienst. HR++ glas is voorzien van een coating en een isolerend gas tussen de glasplaten, waardoor het 2,5 keer beter isoleert dan standaard dubbel glas. De coating van HR++ glas laat zonnestralen door en zorgt tegelijkertijd voor een weerkaatsing van de warmte van binnen.

Naast deze voordelen heeft HR++ glas een belangrijk nadeel: het vermindert de mobiele bereikbaarheid binnen gebouwen aanzienlijk. In het geval van HR++ glas heeft het mobiele signaal veel moeite het gebouw binnen te komen. Slechts een duizendste deel van het signaal gaat door de coating en de rest wordt weerkaatst. Het resultaat is uitermate slecht bereik van binnenkomende signalen. De sensoren met een mobiele verbinding zullen harder moeten zenden om de uitgaande signalen naar de zendmast te krijgen. De sensoren in het mobiele netwerk zullen hierdoor niet optimaal functioneren.

Om de sensoren die werken via het 5G-netwerk optimaal te laten functioneren is daarom een mobiel indoornetwerk, ook wel een Distributed Antenna System (DAS) geheten, vereist. De access points in de plafonds hebben via glasvezel een rechtstreekse verbinding met de netwerken van de ingekoppelde telecomproviders. Het mobiele signaal hoeft niet meer van buiten te komen. De sensoren zullen in combinatie met het smart building concept optimaal werken. Overigens profiteren de medewerkers en bezoekers in het gebouw ook van het mobiel indoornetwerk. Ze beschikken namelijk daarmee binnen het gebouw over een uitstekend mobiel bereik op hun smartphones. Dit zien veel organisaties als een groot pluspunt, dat tevens de verhuurbaarheid van het bedrijfspand verbetert. Organisaties die aan de slag willen met het smart building concept kunnen met een mobiel indoornetwerk van BinnenBereik een optimaal 5G-signaal in het pand realiseren.

Dit artikel verscheen op 15 september 2021 op Vastgoedmarkt.

Toekomstgericht bouwen? Download de whitepaper:

Lees alles over de as-a-service oplossing die BinnenBereik met haar indoor mobiele netwerk biedt, zodat iedereen in uw gebouw straks kan genieten van optimaal mobiel bereik.