Organisaties die te maken krijgen met een slecht mobiel bereik binnen een gebouw overwegen vaak om te gaan bellen via wifi om het dekkingsprobleem op te lossen. In de praktijk blijkt bellen via wifi toch niet de ideale oplossing te zijn. Maar wat zijn de vijf belangrijkste nadelen van bellen via wifi?
Een slecht mobiel inpandig bereik heeft in de meeste gevallen te maken met aanwezige isolatie, zoals het gebruik van HR+++ glas, dat ervoor zorgt dat de radiosignalen van de zendmast van de telecomprovider het pand onvoldoende kunnen binnendringen. Het resultaat is dat mensen niet in staat zijn om telefoongesprekken via het mobiele netwerk te voeren.
Vijf nadelen van bellen via wifi
Bellen via wifi lijkt op het eerste gezicht de oplossing voor dit dekkingsprobleem te zijn. In dit geval maakt een smartphone via het aanwezig wifi-netwerk connectie met netwerk van de telecomoperator om telefoongesprekken te voeren. In de praktijk blijkt deze oplossing vijf belangrijke nadelen te hebben.
Wifi kan niet veel telefoonverkeer tegelijkertijd afhandelen
Ten eerste is wifi niet ingericht om grote hoeveelheden mobiel verkeer op een adequate wijze te verwerken. Dat komt omdat een wifi-netwerk anders is opgezet dan een mobiel netwerk. In het geval meerdere gebruikers via wifi telefoneren, raken de verzonden pakketjes met data in de war, waardoor hakkelende gesprekken ontstaan. Op een gegeven moment verbreekt het wifi-netwerk de verbinding, waardoor het telefoongesprek niet meer mogelijk is. Gebruikers die telefonerend door het pand lopen ervaren ook onderbrekingen bij de overgang van de ene naar de andere wifi-hotspot.
Gebruikers moeten verplicht inloggen met wachtwoord bij wifi
Ten tweede moeten gebruikers die willen bellen eerst met een wachtwoord inloggen op het wifi-netwerk. Dit proces kost tijd en moeite. Gebruikers vinden dit vervelend. Dat geldt ook voor gasten die het gebouw bezoeken. Ook zal deze groep het wachtwoord van het wifi-netwerk moeten vragen voordat ze via wifi kunnen bellen.
Hackers kunnen onveilige wifi-protocol hacken
Ten derde plaatsen veel deskundigen vraagtekens bij de veiligheid van het wifi-protocol. Een groot deel van wifi-netwerken is beveiligd met het kwetsbare WPA2-protocol, dat met de juiste tools en kennis te kraken is. Op deze manier kunnen onbevoegden toegang krijgen tot vertrouwelijke gegevens, wat uiteraard niet de bedoeling.
Niet alle operators bieden ondersteuning voor bellen via wifi
Ten vierde bieden niet alle smartphones en telecomaanbieders ondersteuning voor bellen via wifi. Op dit moment bieden alleen KPN, Vodafone, Tele2, T-Mobile, Simyo en hollandsnieuwe hiervoor ondersteuning. Daarnaast ondersteunt niet elke smartphone bellen via wifi. Dat geldt met name voor de oudere toestellen.
Wifi en mobiele netwerken werken in praktijk niet goed samen
Ten vijfde werkt het bellen via wifi niet goed samen met de mobiele netwerken. Als gebruikers in het pand via wifi bellen en ze verlaten telefonerend het pand, dan is de kans aanwezig dat de zendmast het gesprek niet kan overnemen. Dit geldt ook voor gebruikers die van buiten het pand bellend betreden. Op dat moment kan het wifi-netwerk in de meeste gevallen het gesprek ook niet overnemen.
GSM-versterkers zijn illegaal
Organisaties denken soms het dekkingsprobleem met een GSM-versterker op te lossen. Zo’n apparaat versterkt de radiosignalen van het mobiele telefoonverkeer. Zonder expliciete toestemming van de telecomprovider is het niet toegestaan om met een GSM-versterker op hun frequentiebanden te zenden. Een GSM-versterker verstoort namelijk het telefoonverkeer van andere gebruikers. Een organisatie die een GSM-versterker gebruikt, kan van het Agentschap Telecom een hoge boete krijgen.
Wel optimale dekking door access points
Bellen via wifi en het gebruik van een GSM-versterker blijken dus geen goede oplossing te zijn om het mobiele dekkingsprobleem in uw pand te verbeteren. Gelukkig biedt BinnenBereik wel een betrouwbare en legale oplossing om met behulp van access points het mobiele bereik in uw pand te optimaliseren. Bent u benieuwd wat BinnenBereik uw organisatie te bieden heeft? Download dan onze informatieve whitepaper of vraag de gratis quickscan aan om te achterhalen of uw gebouw een optimale mobiele bereikbaarheid garandeert.